Filistin Başbakanı İsrail’in geçici mülteci kampı teklifini reddetti
Filistin Başbakanı Muhammed Ştiyye, İsrail’in Gazze’nin güneyinde “geçici mülteci kampları kurma” teklifini reddettiklerini söyledi.
Ştiyye, haftalık kabine toplantısında yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği’ne, Gazze’ye yardım geçişinin Refah Sınır Kapısı ile sınırlı kalmaması, insani yardım koridorları oluşturulması ve yardımların Gazze’ye bırakılması çağrısında bulundu. Bölgeye, özellikle de kuzey kısmına paraşütle iniliyor.
Saldırıları durdurmak için uluslararası çerçevede mücadele ettiklerini belirten İştiyye, başta Gazze’nin kuzeyi olmak üzere tüm bölgelere gıda ve ilaç ulaştırılması ve Gazze halkının kurtarılması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.
“Filistin tarihinde geçici diye bir şey yoktur”
Yerinden edilen Filistin halkının evlerine dönmesini istediklerini belirten İştiyye, İsrail ordusunun uluslararası kuruluşlardan gelen, Gazze’nin güneyinde “geçici mülteci kampları kurma” önerisini kabul etmediklerini vurguladı.
İştiyye, “Filistin tarihinde kalıcı diye bir şey yoktur. Tecrübe bize geçici olanın kalıcı olduğunu öğretti.” İfadelerini kullandı.
İştiyye, “Gazze’ye yetki verilmesine karşı çıkan ve işgalin uzun süre devam etmesini isteyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya” hitaben şunları söyledi:
“İzlediği politika onlara felaket getirecektir. Gazze Şeridi 1967’de işgal edilen Filistin topraklarının bir parçasıdır. Oradaki insanlarımıza yardım etmek için kimseden izin almaya ihtiyacımız yok.”
İştiyye, bazı ülkelerin hala İsrail’in kendini savunma hakkından bahsetmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, “Saldırganın hukuki savunma hakkı yoktur. İsrail’e silah desteği sağlayan herkes, Filistinli çocukların, kadınların ve masumların kanına ortaktır.” söz konusu.
Filistin Başbakanı ayrıca Şifa Hastanesi’nde yaralı ve hastaların bulunduğunu vurgulayarak, hastaneleri bombalamanın, elektriği kesmenin, nedeni ne olursa olsun akaryakıt girişini engellemenin uluslararası insan hakları hukukuna göre savaş suçu sayıldığını vurguladı.
İsrail, 7 Ekim’den bu yana yoğun bombardımana maruz kaldığı Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki halkı sık sık “güneye gitmeye” davet ediyor.
Ancak İsrail ordusunun Gazze’nin kuzeyini boşaltma talimatı verdiği ilk günden itibaren güney bölgelerdeki bombardımanlar sürüyor.
Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer yardım kuruluşları, “Gazze’nin hiçbir yerinin siviller için güvenli olmadığı” uyarısında bulunmuştu.
İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyinde yerlerinden edilen onbinlerce kişinin sığındığı hastanelerin yanı sıra okul, cami, üniversite gibi kamu binalarını defalarca hedef aldı.